Д-р Мария Димитрова извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания от различно естество. Лекува акне при деца и възрастни. В ежедневната си практика се стреми към отдаденост и грижа за пациента. Д-р Димитрова диагностицира и лекува успешно контактни, атопични, алергични дерматити и екземи, гъбични заболявания на кожата и ноктите, доброкачествени новообразувания на кожата, пигментации, бенки, вирусни заболявания на кожата и др.


- Д-р Димитрова, обяснете ни какво представлява акнето и предопределя ли се то от пола.

- Акнето е често срещано хронично заболяване, дължащо се на запушване на отвора на космено-мастния фоликул. Обективно се наблюдават възпалителни изменения в космено-мастните фоликули, които клинично се проявяват с комедони (черни точки), пустули, кисти, нодули, абсцеси и други обривни единици.

Локализира се предимно на места, богати на мастни жлези – лице, деколте и гръб. По-често срещано е при жените, а по-тежките форми се срещат често при мъжете.

- На какво се дължи това заболяване?

- Акнето се дължи на множество вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) фактори. Ендогенните се делят на генетични и хормонални: 

    • Генетично предопределени са големината и функционалната активност на мастните жлези. Цели фамилии страдат от мазна кожа и разширени пори.

    • Хормонални – повишеното ниво на андрогени води до увеличаване производството на себум. От значение е нивото на хормона тестостерон. Има връзка в степента на акнето в пубертета при момичетата и циркулиращите нива на надбъбречния андроген дехидроепиандростерон-сулфат (DHEA-S). Съответно акнето може да бъде първата кожна проява на хиперандрогенизъм.

Акне може да се наблюдава при хиперплазия и тумори на надбъбреците и на яйчниците. То може да бъде част от синдрома на Stein-Leventhal (Синдром на поликистозните яйчници) – акне, съчетано с прекомерно окосмяване и поликистозни яйчници. 

От екзогенните фактори с най-голямо значение са:

    • Прием на медикаменти – андрогенни лекарствени препарати, кортикостероиди, успокоителни, йод и бром.

    • Контакт с машинни масла, катрани и др.

    • Използването на неподходяща козметика.

    • Стрес.

- Кои възрасти са предразположени към появата на болестта?

- Акнето може да се класифицира на база възраст, локализация и причинител. И въпреки че общото схващане е, че засяга главно млади хора, които преминават през хормонални промени, много хора все още се борят с него в 30-те си години и след това. 

Acne adultorum (акне след 20-годишна възраст) „възрастово акне” се причинява от хормонални нарушения и повишени нива на стрес. Темата за разговор днес е именно за него.

Основните фактори, които водят до това заболяване, са ендокринопатии, хормонална нестабилност, синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм, базедова болест, метаболитен синдром, хроничен стрес, късна бременност, пушене, употреба на неподходяща козметика (агресивни почистващи средства или несъвместими помежду си козметични продукти). Независимо от основния причинител, главно  хроничния стрес, съпътстващо друго заболяване – например диабет, замърсената околна среда – те обострят състоянието. И средно всеки трети от пациентите с акне, които се консултират с дерматолог, са над 25-годишна възраст. 

Важна разлика между тийнейджърско акне (acne vulgaris и acne adultorum) e, че обривът при последното е разположен обикновено в долната половина на лицето и горната трета на шията. 

- Какво може да доведе пациента при дерматолога?

- Това е тревогата за проточни временни несъвършенства с продължителност 3 - 12 месеца (следвъзпалителни белези и пигментни петна). Инфламаторното (възпалителното) акне оставя трайни белези в повече от половината от случаите, а това са атрофични и хипертрофични цикатрикси, видими с просто око. Последиците, за които по-рядко се споменава, са психогенните страдания: депресия, враждебност, гняв, ниско самочувствие, чувство на неувереност, притеснителност и асоциално поведение. 

- Каква е съвременната терапия на заболяването акне?

- Терапията на акнето включва индивидуален подход и е комплексен и продължителен процес. Има за цел да намали тежестта и продължителността на заболяването. Включва процедури за почистване на лицето и грижа за кожата, локална и системна терапия, както и терапия, насочена към корекция на последиците от заболяването, като белези и хиперпигментации.

В зависимост от вида и тежестта на акнето в практиката се използват локални кератолитични средства (излющващи), локални антибиотици, препарати, съдържащи производни на витамин А (ретиналдехид), салицилова киселина, урея, бензоил пероксид, азелаинова киселина и други.

При по-тежки форми към терапията може да се включи и прием на антибиотици, ретиноиди, цинкови препарати и/или хормонални препарати.

Съвременни средства за приложение на химичен пилинг със салицилова киселина, млечна киселина и алфа-хидрокси киселини, IPL и лазерна СО2 терапия. При наличие на цикатрикси (белези) се препоръчват радиочестотни процедури, дермабразио.

Важно! Не се препоръчва прилагането на енергийни медицински уреди при обострено възпалително акне.

- Има ли отношение начинът на хранене към акнето?

- Моите наблюдения показват, че начинът на хранене има отражение върху акнето, а по-точно - прием на храни с висок гликемичен индекс водят до влошаване на състоянието. Ограничаване или отказване от шоколад, пасти, торти, рула, мед, подсладители и фрешове, намаляването на белтъците с животински произход, водят до подобряването на състоянието на склонна към акне кожа.

- Какво е посланието Ви към хората, страдащи от акне?

- Не предприемайте самолечение. Не прикривайте обрива с грим и пудри, тъй като в дългосрочен план това само задълбочава проблема. Своевременното и последователно консултиране със специалист и навреме започнатата адекватна терапия предотвратяват последиците, които заболяването може да остави. Също така бъдете търпеливи в терапията и не очаквайте мигновени  резултати. 


ЗАПАЗЕТЕ СИ ЧАС на тел.: 0700 14 150, или през платформата superdoc.bg.