Болката е неприятно сетивно преживяване, причинено от нараняване или заболяване. Когато почувстваме болка, сензорните рецептори в кожата или органите ни изпращат съобщение чрез нервни влакна до гръбначния мозък и мозъчния ствол и след това - до мозъка, където неприятното усещане се регистрира, информацията се обработва и болката се възприема.

Болката може да бъде от тъпа и постоянно появяваща до остро пробождаща и може да варира от лека до екстремна. Може да се локализира в една част на тялото или да е дифузна – болка, разпространена по цялото тяло.

Видове болка:

- остра болка – нормална реакция на нараняване или медицинско състояние; започва внезапно и обикновено е краткотрайна;

- хронична болка – продължава след времето, очаквано за излекуване, обикновено повече от 3 месеца.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ!

В случаите, когато нараняването отшуми или е проведено лечение, болката спира. Но при някои хора тя продължава дълго след проведеното лечение и възстановителния период. Тогава вече наблюдаваме хроничен болков синдром.

Хроничната болка е болка, която продължава повече от три месеца. Тя може да се усеща през цялото време или да идва и да си отива. Може да се появи навсякъде в тялото ви. Продължителността й е физически и психически стресираща и този постоянен дискомфорт може да доведе до раздразнимост, депресия и тревожност и да пречи на ежедневните Ви дейности. Това от своя страна води до проблеми със съня, което допълнително може да влоши състоянието на болковия синдром, както и цялостното Ви общо състояние.

ВНИМАНИЕ!

В много случаи страдащите от хронична болка - в опит да я контролират - злоупотребяват с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). С времето това води до други оплаквания, като гастрити, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест.

ПОБЕДАТА НАД БОЛКАТА Е ВЪЗМОЖНА!

Състоянието на хроничната болка е цикъл, който трудно може да се прекъсне, ако не бъде намерен правилният специалист!

Създател на Център за лечение на болката към МЦ „Ориндж“ е д-р Лилия Иванова, специалист анестезиолог с над 20 години медицински опит и научни познания в областта на лечението на хронична болка от всякакъв произход. 

Центърът за лечение на болката към МЦ „Ориндж“ е специализиран за лечение на:

• Болки в ставите (тазобедрена, колянна и раменна);

• Болки в гърба или врата;

• Фибромиалгия (заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки);

• Неврогенна болка - от увреждане на нервите или други части на нервната система;

• Следоперативна болка;

 

Д-р Иванова прилага модерни и доказани методи за решаване на сложни медицински казуси, свързани с хронична болка. 

Част от услугите, които Центърът за лечение на болката предлага, са:

- криоаблация на периферни и спинални нерви - замразяване на нервите, което временно спира функционирането им и премахва усещането за болка, без да се уврежда нервната структура - болката отшумява от 6 месеца до 2 години;

- диагностични и терапевтични блокове на периферни нерви;

- плазмотерапия (ПРП терапия) - инжектиране на изолирани от кръвта на пациента тромбоцити, богати на растежни фактори. Резултатът е намаляване на болката и бързо възстановяване на мускулите, връзките, костите, хрущялите и други части на тялото.

Повече за работата на Д-р Иванова можете да прочетете на https://bolkata.bg.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС на тел.: 0700 14 150, или през платформата superdoc.bg.