Пролет е. За децата и родителите им топлите месеци означават разходки, игри и занимания на открито. Тези занимания са изключително полезни за физическото и психическото здраве на детето, но въпреки това трябва да имаме едно наум, когато сме в парка или в градинката пред блока. 

През пролетта и лятото кърлежите стават много активни и рискът да се озоват върху кожата ни е реален. Особено застрашени от тази неприятна среща са децата, защото много пъти безгрижната им игра ги довежда в непосредствена близост до тревисти площи или направо в тях. 

Важно е след всяко излизане на разходка да проверяваме косата на детето си, както и под мишниците, около кръста, зад коленете, между краката и в областта на пъпа. Кърлежите могат да хапят навсякъде, но това са местата, където най-често се настаняват. 

Какво да правите, ако откриете кърлеж, впит в кожата на детето си? Трябва ли да го премахнете сами? И какъв е рискът за здравето след ухапване от кърлеж?

Отговорите ни дава доц. д-р Андриана Боянова, дм - педиатър и специалист по клинична токсикология в Медицински център „Ориндж” с над 35 години опит.

 

- Д-р Боянова, точно сега е сезонът, в който кърлежите са най-активни. Какво трябва да направим, ако намерим впит кърлеж?

- Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, най-добре от медицинско лице. След това мястото на ухапване се дезинфекцира с йод или спирт. Препоръчва се използване на пинсети тип кози крак. При дълбоко впит кърлеж или при останали части от него манипулацията се извършва от хирург. Ако родителите желаят, отстраненият кърлеж може да се изследва за  Borrelia burgdorferi (причинителят на Лаймска болест). За тази цел кърлежът се поставя в контейнер и се занася в лаборатория. Чувствителността на теста е 95%.

- Специалистите постоянно предупреждават за заразите, които кърлежите пренасят и особено за Лаймската болест. Колко голям е рискът от заразяване с нея?

- Самите кърлежи не причиняват болести, но са потенциални преносители на различни патогени. Такава бактерия е Borrelia burgdorferi, причинител на Лаймска болест. Рискът от заразяване с Лаймска болест след ухапване от кърлеж е до 10%. По-висок е, когато кърлежът престои впит по-дълго време или е с нарушена цялост. Други заболявания, предавани чрез кърлежи, са Марсилска треска и Кримска хеморагична треска, но те имат ограничено разпространение за страната ни и се срещат главно в южните райони.

- Какво следва след премахването на кърлежа? Лекарите предписват профилактично антибиотик - кои се прилагат и каква е продължителността? И за какво трябва да се следи? 

- Антибиотична профилактика е необходима, когато кърлежът е стоял впит в тялото повече от едно денонощие, когато сваленият кърлеж е идентифициран като Ixodes ricinus или резултатът от изследването за Borrelia burgdorferi e положителен. Лечението с антибиотик в тези случаи се назначава в рамките на следващите 72 часа и продължава минимум 10 дни. Предпочитани антибиотици са макролиди, а при по-големи деца - и тетрациклини. Серологично изследване за Лаймска болест (IgM и IgG) може да се направи най-рано след месец. През този период детето се наблюдава за локални прояви - зачервяване и болка на мястото на ухапването, поява на кожен обрив (еритема мигранс), за температура и грипоподобни симптоми, както и за прояви от страна на ставно-мускулния апарат (артралгии, артрит с предимно засягане на коленни стави, миалгии), нервна система (менингити, енцефалити, полиневрити, периферна пареза на лицевия нерв) и сърдечно-съдова система (миокардит, перикардит.). Възможно е неврологичните прояви да се изявят седмици, месеци, дори години след ухапването. 

Медицински център „Ориндж” е мястото, където Вие и Вашето семейство можете да разчитате на професионална консултация и модерно лечение при необходимост. 

За записване на час: 0700 14 150 или през платформата superdoc.bg.