Днес разговаряме с д-р Веселин Милков, специалист по вътрешни болести и нефрология в МЦ „Ориндж”, който освен това е квалифициран иглотерапевт. Ще се фокусираме върху иглотерапията като метод в комплементарната медицина и как тя може да помогне на пациентите ни да постигнат по-добро здраве.


- Д-р Милков, какво е иглотерапия и как тя въздейства върху тялото?

- Иглотерапията е част от древната китайска медицина с хилядолетна история (2300 години). Основният принцип е възстановяване на енергийния баланс на тялото чрез поставяне на тънки игли на строго определени места. Безспорен факт е наличието на някакъв вид енергия в тялото ни - кардиограма на сърцето, енцефалограма на мозъка и т.н. Поставянето на игли на определените места променя енергийния поток по различните меридиани и балансира тялото ни, за да подобри функцията на  различни органи и системи. Акупунктурните точки са част от комплексната меридианна система  на тялото и са описани в различни атласи от древността. Практически са  важни под 100 точки.

- Кои са здравословните проблеми, които могат да се повлияят положително с иглотерапия?

- Иглотерапията може да бъде ефективна в лечението на главоболие, свързано със стрес, безсъние и чувство на безпокойство, както и при менструални, коремни и мускулни болки и други здравословни проблеми. Обикновено иглите се оставят на мястото им за около 20 минути, като в някои случаи може да се прилага и слаба електростимулация с помощта на батерия от 9 волта. Тя може да бъде комбинирана с леко загряване на иглите, което усилва ефекта на иглотерапията. 

- Какво може да очаква пациентът от първата  процедура с иглотерапия и колко дълго трае тя?

- Продължителността на лечението и броят на иглите (акупунктурни точки), които се използват в иглотерапията, зависят от конкретния здравословен проблем и състоянието на пациента. Иглите, които се използват, са много тънки, което означава, че обикновено не се изпитва болка при вмъкването им в кожата. Въпреки това, в редки случаи, може да се появи краткотраен дискомфорт в околността на мястото на вмъкване на иглата, но това преминава бързо. 

За да се постигнат максимални резултати, важно е да се локализират точките правилно и да се използва правилната дължина на иглите. Иглотерапията е изключително безопасна, когато се извършва от опитен и квалифициран специалист.

- Какви са предимствата на иглотерапията спрямо други методи за лечение? 

- Добрият лекар трябва да използва своите познания в съвременната медицина и при преценка, в името на добри резултати, да практикува и иглотерапия. Китайската медицина, в частност иглотерапията, се определя като допълнителна (комплементарна) форма на медицина, която надгражда избраната терапия на традиционната медицина. Иглотерапията може да се използва заедно с други методи на лечение, което усилва ефекта им и допринася за постигането на по-добри резултати. В същото време тя е неинвазивна процедура, която не изисква сериозно механично въздействие върху тъкани и органи или медикаментозно лечение, което я прави безболезнена и безопасна.


За д-р Милкова:

Д-р Веселин Милков е специалист по вътрешни болести и нефрология, завършил медицина през 1976 година в София. До 1991 г. работи като нефролог в нефрологична клиника - Медицинска Академия в София. Следващите 17 години от живота му са свързани с Южна Африка, където практикува и разширява познанията си. 

През 1998 година, д-р Милков завършва едногодишен курс по иглотерапия към Южноафриканската комплементарна медицинска асоциация, а през 2001 година, след още една година обучение, получава диплома по иглотерапия и традиционна китайска медицина. Оттогава започва активно да практикува иглотерапия, паралелно с работата си като лекар нефролог.

От 2011 г. до 2015 г. работи в Международна Медицинска Компания в Близкия Изток. В момента е част от екипа на специалисти в МЦ „Ориндж”.

Д-р Милков притежава голям медицински опит и е на разположение на пациенти, които търсят алтернативен начин за подобряване на здравето си. Той разбира, че всяка личност е уникална и се стреми да използва индивидуален подход при прилагането на иглотерапията. Д-р Милков е на мнение, че комбинирането на традиционните му умения и знания като лекар с комплементарната медицина му позволява да предоставя на пациентите най-добрите резултати.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС на тел.: 0700 14 150, или през платформата superdoc.bg.