Екстремните горещини през идните седмици са нещо, което всеки един от нас трябва да има предвид, особено ако страда от сърдечно-съдови заболявания. Топлото време носи риск от обостряне на подобни състояния и, ако не сме внимателни, това може да ни развали почивката на морето или да ни изпрати в болница.

Помолихме д-р Васил Колев, кардиолог в Медицински център ОРИНДЖ, да коментира ефекта от високите температури и горещините през лятото върху тялото и да посъветва как да се опазим от топлинно изтощение, което може да доведе то по-сериозния топлинен удар.

 Ето какво ни сподели д-р Колев:

Екстремните горещини имат важно влияние върху човешкото здраве и повишаването на температурите вероятно ще има неблагоприятни последици при така променящият се климат. Високите температури са важен, но често подценяван рисков фактор, допринасящ за влошаване на сърдечно-съдовите заболявания. Те оказват значително влияние върху здравето на цялата популация, особено уязвима е възрастната част. В световен план сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт, като представляват една трета от всички смъртни случаи и са основна причина за инвалидизация.

ВНИМАНИЕ! ТОПЛИНЕН УДАР

Топлинният удар може да доведе до обостряне на съществуващи заболявания и тежки последици за здравето. Излагането на топлина води до повишено натоварване на сърцето и топлинно изтощение, ако вътрешната телесна температура не се регулира адекватно от сърдечно-съдовата система. Научно доказано е, че дори 1°C повишение на температурата води до значително увеличение на заболеваемостта от аритмии, коронарна болест на сърцето както и риска от сърдечен арест.

ЗА НЯКОИ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ Е ПО-ОПАСНО

Особено предпазливи трябва да са хората над 65 годишна възраст. Възрастните хора обикновено проявяват ниска физиологична толерантност към топлина. В допълнение към свързаните с възрастта физиологични промени в терморегулацията, сърдечно-съдовият капацитет на човешкото тяло естествено намалява. Горещите вълни увеличават риска от смъртност, свързана със сърдечно-съдови заболявания с 11.7%, с повишен ефект при по-висока интензивност.

СИМПТОМИТЕ

 Типични симптоми за топлинно изтощение са :
   ● обилно изпотяване с хладна пот
   ● лепкава кожа
   ●  гадене
   ●  умора
   ● краткотрайна загуба на съзнание
   ● учестен пулс
   ● замаяност
   ● обърканост.

ПРЕПОРЪЧВА СЕ

Като препоръки за поведение при високи температури бих посочил:

● Да се избягва прекомерна физическа активност

● Хидратацията с вода и напитки съдържащи електролити (често приемани и от спортисти) е изключително важна. Електролитите не само помагат за балансиране на хидратацията в тялото ви, но и за поддържането на  правилната работа на проводната система на сърцето, която управлява сърдечния ни ритъм.

● Препоръчително е да се избягва приемът на алкохол и кофеин. Тези
 напитки допринасят за дехидратация.

● Носенето на светли и олекотени дрехи: светлите дрехи отразяват
 слънчевите лъчи, а не ги абсорбират като тъмните. Леките тъкани
 позволяват на топлината да избяга и на естествените процеси на
 изпотяване да охладят организма.

● Слънцезащитните кремове също трябва да бъдат неразделен аксесоар през лятото, защото слънчевото изгаряне затруднява охлаждането на тялото.

Всички тези препоръки са особено важни за пациентите със сърдечно-съдови заболявания и възрастната част на населението.

Фамилна обремененост от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или висок холестерол. Това са само някои от причините да потърсите консултация с кардиолог.

Медицински център ОРИНДЖ разполага с модерна апаратура за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Здравето на Вашето сърце може да бъде приоритет на д-р Васил Колев. Работи с НЗОК​
За записване на час: 0700 14 150 или през платформата superdoc.bg.