Септопластиката е хирургична процедура, която се извършвана с цел коригиране на девиация на носнaта преграда. Носната преградата представлява стена от кост и хрущял, която разделя двете ноздри. Някои хора се раждат с вродена девиация на преградата, но това състояние може да бъде причинено и при счупване на носа. Резултатът е, че един от назалните проходи е много по-малък от другия. Това може да причини затруднено дишане, но и други симптоми, които включват често кървене от носа и болка в лицевата област. В тези случай хирургията е единственият начин за коригиране на това състояние.

Повече за септопластиката ще ни разкаже Д-р Цветанка Цолова  - специалист УНГ в Медицински център ОРИНДЖ с над 30 години опит.

Интервюто е изпълнено с медицински термини, но целта му е да добиете максимално професионална информация за проблема и неговото медицинско решение.

 

Д-р Цолова, разкажете накратко за операцията.

Оперативните интервенции се извършват обичайно под обща анестезия. Хрущялната и костната част на носната преграда се подравняват и реконструират в зависимост от деформацията на септума. Реконструираната носна преграда се реконструира в срединно положение със силиконови плаки и шевове. В повечето случаи за корекция на носното дишане се налага турбинопластика - намаляване на обема на долните носни конхи чрез частично изрязване шейвър, субмукозна каутеризация, радиочестотен каутер.

Каква е самата процедура и какви са резултатите от операцията?

Операцията може да бъде извършена с еднодневен или двудневен болничен престой. Обикновено се препоръчва 7 до 10-дневно отсъствие от работа, поради наличието на носна тампонада и силиконови плаки в носа. Носната тампонада се отстранява 24 до 48 часа след операцията, а плаките - от 7 до 10 дни. След операцията е възможно изтичане на кървениста секреция от носа. При по-сериозно кървене - изтичане на ясна кръв, задължително се обадете на Вашия лекар. След сваляна не тампонадата дишането през носа ще е все още затруднено поради отока и засилената секреция - те се подобряват след свалянето на силиконовите плаки. За по-добра хигиена на носа и изчистване на секрецията е необходимо промиване на носните кухини с физиологичен разтвор или Стеримар морска вода. В следоперативния период се изписват антибиотици за предпазване от инфекция, както и обезболяващи медикаменти.

Какви са възможните рискове и усложнения на оперативната интервенция?

Възможните усложнения включват перфорация на носната преграда, която може да се появи в резултат на отслабване или некроза на хрущяла при оперативна интервенция или при разкъсване на лигавицата при силно изкривена носна преграда. Това може да протече безсимптомно в повечето случаи или да предизвика оплаквания от образуване на засъхнала секреция (кори) или появата на свиркащ звук при дишане. Затова е изключително важно пациентите да изберат да се доверят на доказан специалист за тази интервенция.

Друго възможно усложнение е появата на следоперативна деформация на външния нос, която може да се отстрани интраоперативно или 6 месеца след операцията.

Като друг вид усложнение може да появи кървене от носа и образуване на гъсти секрети със съсиреци - най често при изрязване на носните нонки или при проблеми с артериалното налягане и кръвосъсирването. Много рядко след оператома е възможно преходно намаление или загуба на обонянието, тежест или болка във фронталната област.

Защо е важно да не отлагаме във времето при нужда от подобни процедури?

Човек трябва да се бори за качество на живот. Дишането през носа е важно, за да не се вдишват директно през устата към трахеобронхиалното дърво микроби алергени и замърсители. Септопластиката и турбинопластиката са операции за подобряване на носното дишане, въпреки че те могат да бъдат и част от козметична операция на носа, както и профилактика на хъркането.


Медицински център „Ориндж” е мястото, където Вие и Вашето семейство можете да разчитате на професионална консултация и модерно лечение при необходимост. 

За записване на час: 0700 14 150 или през платформата superdoc.bg.