В България всяка година с рак на гърдата биват диагностицирани над 4000 жени. В световен мащаб тази болест е едно от най-честите онкологични заболявания при жените и за жалост тенденцията е към 2040 г. новите случай да се увеличат с 40%.

Добрата новина е, че диагностициран навреме, ракът на гърдата е лечим. Но е важно жените и техните близки да  бъдат добре информирани, защото здравната култура е ключова и от нея зависи позитивната прогноза. Важно е да не се пренебрегват профилактичните прегледи, а при диагноза да е ясен и пътят на лечението, за да може пациентката да е психически подготвена. 

Октомври е Световен месец за борба с рака на гърдата и помолихме д-р Кристина Ганчева, акушер-гинеколог в Медицински център ОРИНДЖ, да отговори на няколко ключови въпроса, свързани със заболяването.

 

- Д-р Ганчева, кои са най-важните рискови фактори, свързани с рака на гърдата?

-  Ракът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни. Най-засегнати са жените на възраст между 50 и 70 години. Макар че причините за заболяването и до днес не са напълно изяснени, могат да се посочат някои рискови фактора.

На първо място, фамилната обремененост. Мутациите в гените BRCA1 и BRCA2 повишават риска от развитието на рак на гърдата и яйчниците. Генетичните фактори се установяват в по-висок процент при млади жени между 30 и 40 години с карцином на млечната жлеза, особено под 30 г. Мутациите в гена BRCA1 предполагат повишен риск за развитие на рака на гърдата и/или яйчниците, докато мутациите в гена BRCA2 се свързват с повишен риск от развитие на рак на гърдата при жени и мъже. Жените, чиито майки са боледували от рак на гърдата трябва да имат предвид, че е възможно  да бъдат носители на мутация от тези гени. Все пак това не означава, че непременно ще се развие злокачествено заболяване. В съчетание с други рискови фактори обаче може да увеличи риска. Генетичното изследване е индицирано при семейства с фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Друг риск носят хормонални фактори – под действието на естрогените става пролиферация на каналите и стромата на млечните жлези. Повишената експозиция на тези хормони повишава риска от развитие на рак на млечната жлеза.

Важен е начинът на хранене – системната консумация на алкохол и мазнини повишава риска. 

На четвърто място - телесно тегло. Високият body mass index повишава риска от развитието на рак на млечната жлеза. Обяснението е увеличеният синтез на естрогени в мастната тъкан.

И не на последно място, това е ранното менархе (менструация). Липсата на бременност и късната менопауза също са рискови фактори пак поради повишената експозиция на млечната жлеза към естрогени.

- Какви са първите признаци на заболяването?

- Това са опипваща се туморна формация в гърдата, която е  неболезнена - най-чест симптом. Също секреция от зърното – серозна, кръвениста, серозно-кръвениста, обикновено едностранна. Както и ретракция (свиване) и хлътване на мамилата.

- Споделете всичко, което трябва да знаем за прегледите на гърдите?

1. Ежемесечно самоизследване на гърдите.

2. Ехографско изследване - веднъж годишно.

3. След 40-годишна възраст - ежегодно ехография и мамография през 1 година. Тук трябва да се отбележи, че смисълът от мамографското изследване зависи от структурата на млечните жлези, което е нещо индивидуално при всяка жена.

- Какво представлява лечението при диагноза рак на гърдата?

- Лечението на рака на гърдата е оперативно заедно с лъчетерапията и лекарствена терапия (химио- и хормонотерапия). В зависимост от размера на тумора операцията може да бъде органосъхраняваща или радикална. От значение са също така хистологичният вид, хормоналният рецепторен статус, състоянието на аксиларните лимфни възли.

- От какво зависи една по-добра прогноза при подобна диагноза?

- Възможно най-ранното откриване на рака на гърдата (дори преди първите симптоми като „опипваща се бучка“ в гърдата), е в основата на  успешното лечение и добрата прогноза на заболяването.

 

Медицински център ОРИНДЖ е мястото, където Вие и Вашето семейство можете да разчитате на професионална консултация и модерно лечение при необходимост. 


Запазете си час при д-р Кристина Ганчева, акушер гинеколог в Медицински център ОРИНДЖ на тел.: 0700 14 150 или през платформата superdoc.bg.