Имате проблеми с уринарна инконтиненция? През месец ЮНИ МЦ „ОРИНДЖ” обявява безплатни прегледи при уролог.

БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ще се проведат на 9.06 и на 16.06 от 13.00 до 17.00 часа от д-р Aтанас Доков, специалист хирург в МЦ ОРИНДЖ.

БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ на пациенти ще се извършват само при ПРЕДВАРИТЕЛНО записан час и при проблеми, свързани с уринарна инконтиненция.

 

Какво представлява това състояние?

Уринарната инконтиненция се разделя на два основни типа:

Ърдж инконтиненция (вследствие на неистова нужда) – 167 милиона души в световен мащаб.

Стрес (при кихане, кашляне, физическо усилие) – 60 милиона души в световен мащаб.

Симптомите на уринарна инконтиненция могат да включват:


Митовете, които съпътстват това състояние.

МИТ – Само жените страдат от уринарна инконтиненция.

Много по-често се среща при жените, но може да засегне и мъжете, особено тези, които преди това са били лекувани от рак на простатата например.

МИТ – Лекарите не могат да се справят с този проблем.

Модерната медицина предлага значителен набор от диагностични и терапевтични методи, чрез които повечето пациенти могат или да решат окончателно проблема, или поне значително да подобрят качеството си на живот.

МИТ – Характерна е само при възрастните.

Въпреки че рискът от инконтиненция нараства с възрастта, като над 70% процента от хората над 80-годишна възраст страдат от това заболяване, всяка жена може да се сблъска с инконтиненция на няколко различни етапа през живота си:

● младите жени след раждането;

● жените на средна възраст в началото на менопаузата поради значителен спад в нивата на естроген;

● при медицински състояния, които водят до инконтиненция – затлъстяване, спадане на влагалището (често след няколко раждания).

МИТ – Единственото успешно лечение е хирургичното.

Добрата медицинска практика в повечето случаи прибягва към хирургично лечение само когато са изчерпани останалите възможности. Планът за лечение започва с промяна в начина на живот – сваляне на наднорменото тегло има добър ефект. Упражнения за стягане на тазовото дъно – Кегел упражненията са пример. Ако няма резултат, се прибягва към медикаментозна терапия, но ако и това не даде желания ефект, то тогава се преминава към хирургичната процедура.

МИТ – Инконтиненцията е еднаква при всички.

Инконтиненцията засяга всеки индивид поради различна причина, с различна тежест и следователно всеки лечебен план трябва да бъде индивидуален, вземайки предвид анатомичните особености, първопричината за състоянието и начина на живот на пациента.

МИТ – Неприятно неудобство, но не е сериозно.

Сериозно е, защото инконтиненцията е свързана с други здравословни и социални проблеми, като депресия, намалена социална дейност. Но дори пациентът да е готов да приеме и да живее със спада в качеството му на живот, първопричината за инконтиненцията може да крие риск за здравето и животът му.

МИТ – Трябва да пиете възможно най-малко течности.

Допълнителната вода в тялото не влошава проблема с инконтиненцията, а помага на тялото да работи възможно най-оптимално – въпреки инконтиненцията.

Не пропускайте възможността да се консултирате с водещ специалист по урология в България. Заедно ще можем да намерим решение на вашия здравословен проблем и да предоставим персонализиран подход за терапия.

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС при д-р Атанас Доков, уролог и хирург в МЦ „ОРИНДЖ” на тел.: 0700 14 150.